spor yaparak zayıflamak isteyenler için besllenme önerileri

spor-ile-zayiflamak
Bisiklete binmek, yüzme, koşu gibi sporlar yapıyorsanız, vücudunuz önce karbonhidratı kullanmaya başlar. Süre arttıkça vücudunuz yağ yakmaya başlar. Ağırlık kaldırma veya push-up'lar gibi çok güç harcamanız gereken hareketler yaptığınızda vücudunuz öncelikle glikojen formundaki karbonhidratları yakar. Bu hareketler kaslarınızda birikmiş karbonhidratın çoğunu kullanır. Şimdi antrenmanlar sırasında neler olduğunu biliyorsunuz, sıra ne yeyip içmeniz gerektiğinde.

Spor yapan kişilerin bir günlük karbonhidrat, protein, yağ dolayısıyla vitamin, mineral ve su dengesini sağlayacak o kişiye özel yeterli ve dengeli mönüler tüketilmesi önemlidir. Özellikle de öğünlerin zamanlaması çok önemli. Sıvı tüketimi yeterli olmalı ve yetersiz sıvı alımı spor performasını etkiler.


Spor Yaparak Kilo Vermek İsteyenlere Öneriler;
• Günlük enerji alımınızı % 10-20 azaltarak veya haftada  ortalama 0.5-1 kg ağırlık kaybı hedefleyerek, açlık hissetmeden beslenme uzmanları denetiminde kilo verin.
• Diyette yağ alımınızı azaltın. Düşük yağlı süt ve süt  ürünleri, yağsız et, balık ve tavuğu tercih edin. Ancak  yağ tüketiminizi aşırı kısıtlamayın.
• Kepekli tahıllar ve kurubaklagil tüketiminizi arttırın.
• Günde 5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve  tüketin.
• Günlük sıvı tüketiminizi arttırın.
• Öğün atlamayın, uzun süre aç kalmayın,
• Günlük 3 ana, 3 ara öğünü 2-3 saat aralıklarla tüketin.
• Performansınızı etkilemeyecek süreyi belirleyin.
• Kısa süreli diyetler yerine uzun süre uygulayabileceğiniz, sağlıklı beslenme kuralları içeren diyetler uygulayın.
• Yemeklerinizi yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.


Spor Öncesi Beslenme Neden Önemlidir?
Spor öncesi beslenmenin amacı, açlığı önleme, gerekli sıvıyı sağlama ve spor  sırasında ihtiyaç duyulan ek enerjiyi (özellikle karbonhidratlardan) sağlamaktır.
Mide boşalmasını sağlamak spor öncesi son öğünlerin hacmi az olmalıdır.
Spordan 3-4 saat  önce tüketilen öğünün 200-300 g karbonhidrat içermesinin, performansı artırdığını göstermektedir.

Spor öncesi beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar;
• Müsabaka öncesi yemeğin sindirimi kolay olmalıdır.
• Yiyecekler ve içecekler konusunda yeni denemeler yapılmamalıdır.
• Protein ve yağların sindirimi yavaş sürdüğü için az  tüketilmeli, kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.
• Çiğ sebze ve meyveler, kurubaklagiller gibi posa içeriği  yüksek besinlerden kaçınılmalıdır.Spor öncesi hiç bir koşulda aç olarak egzersizlere başlanmamalıdır.
Spor öncesi tüketilmesi gereken alternatifler;
Karbonhidrat yiyin
İster aerobik ister güç gerektiren hareketler yapın tam tahıllı ekmek, pirinç, sebze, meyve gibi kompleks karbonhidratlar sizin için en iyi enerji kaynağıdır.
1 saat öncesinde az bir öğün yiyin
Antrenmandan 30-60 dakika önce, küçük ve çabuk sindirilebilen kompleks karbonhidrat yeyin. Böylece daha uzun süre ve daha zor aletlerde çalışabilirsiniz ve şekeriniz düşmez.
Şekeri atın
Antrenmandan 60 dakika öncesinde Paket şeker gibi basit şekerlerden kaçının, bunlar antrenman sırasında şekerinizi düşmesine sebep olabilir.
Hafif egzersiz öncesi; 1 bardak light süt , 4 kaşık müsli, 4-5 kuru meyve ya da 1 küçük meyveli yoğurt ya da 1 bardak light süt ve 1 muz
Orta şiddetli egzersiz öncesi; 1 tost + 1 çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu ya da kepekli ekmek ile hazırlanmış sandviç ve 1 elma

spor-ile-zayiflamak
Spor Sırasında Beslenme
Su için
Çoğu insanlar egzersiz yaparken yeteri kadar su içmiyorlar. İyi fiziksel performans göstermek, sakatlıkla savaşmak ve vücut ısısının normal değerde kalması için su gerekli ve kritik bir besindir. Antrenmandan 1-2 saat önce fazla miktarda su için ve vücudunuzdaki su miktarının artması ve idrar çıkarmak için yeterli zaman tanıyın.
Spor esnasında:
Her 15-30 dakikada bir 3-6 bardak su için.
Spor Sonrası Beslenme
Kaslardaki glikojen depoları 1.5-2 saatlik bir egzersiz  sonrasında boşalabilmektedir ve bu depoların yerine  konmasında en etkin yol, egzersiz sonrasında en kısa  sürede (ilk 2 saat içinde) yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesidir.




Spor sonrası tüketilmesi gereken alternatifler;
* 1 avuç badem kuru meyve karışımı ve 1 bardak maden suyu
* 1 bardak soda, 1 çay bardağı nar suyu, 1 çay bardağı elma suyu karışımı
* Potasyum kaynağı; ıspanak, pazı, muz vb.
*Kepekli makarna ile hazırlanmış yoğurtlu mantar soslu makarna
Ekstra bir destekleyici alın
Uzayan kuvvet antrenmanlarındaki (1,5 saat), spor içecekleri faydalı olabilir. Çoğu spor içeceği basit karbonhidrattan (şeker) ve elektrolitten oluşur. İçinde en fazla  %10 karbonhidrat olan içecekler kana hızlıca karışıp ve glikozu aktif kaslara ulaştırır ve dayanıklılığı da arttırır. Fakat içinde %10'dan daha fazla karbonhidrat bulunduran içecekler(meyve suyu, soda) kramplara, mide bulantısına ve çok idrara çıkmaya sebep olur. Egzersiz sırasında bunu engelleyin.

0 yorum: